Het zijn de kleine dingen die het doen… of beter, die stiekem veel tijd kosten! Bij de duizend-en-een zaken waaraan je moet denken als je op reis gaat (van geschikte kleding tot anti-malariapillen, van de juiste dollars tot wereldstekkers), komen in ons geval natuurlijk ook nog eens het reisklaar maken van het echoapparaat en het uitstippelen van de reisroute en het programma.

Terwijl je daarmee bezig bent, verschijnen er al snel taken op je to do-lijst die je niet had zien aankomen. Wie had bijvoorbeeld gedacht dat een Philips Lumify uit Amerika een Nederlandse handleiding zou hebben? Niet zo handig in Tanzania, maar gelukkig is een aanvraag voor een Engelstalige snel verstuurd… En dan is er ook nog de andere kant van de lijn. In Tanzania wordt met de bevoegde instanties afgestemd dat het echotoestel ook daadwerkelijk op de Mama bus mee mag en door nurse/midwives gebruikt mag worden.

Tussen de bedrijven door hebben we ook de tablet aangeschaft die de echoprobe moet gaan aansturen. Nu is het nog zaak de benodigde software te installeren en moet de verbinding met de Lumify worden gemaakt. In Nederland werken we met een Nederlandse SIM-kaart voor het 3G-netwerk, maar in Tanzania zullen we natuurlijk met een lokale kaart moeten werken. Om goed beslagen ten ijs te komen en zeker te weten dat alles werkt, plannen we trouwens nog een oefensessie in een van de echokamers van star-shl, het bedrijf dat ons ook steunde bij de aanschaf van onze apparatuur.

Omdat we niet alleen apparatuur, maar vooral ook kennis willen delen, is er ook de nodige tijd gekropen in het maken van een trainingsprogramma. We hebben er een soort Eerste Hulp bij Echo-kit van gemaakt, die alle tools bevat die je nodig hebt om prenatale echoscopie in een bus op het Tanzaniaanse platteland echt nuttig te laten zijn.

Natuurlijk wordt onze reis niet alleen op afstand voorbereid. In Tanzania werken onze lokale partners hard aan de voorbereiding van het bezoek van de stichting. In Arusha is een team bezig met de voorbereiding van een meeting rond een businessplan voor een Mama bus met echo-apparaat en opgeleid personeel in twee regio’s. In Moshi wordt vooral de laatste hand gelegd aan wat we de Mama bus 2.0 zijn gaan noemen, een nieuwe concept voor de Mama bus, nu met echo-apparaat, prenatale controles, vaccinaties en gezondheidsvoorlichting en -educatie.

Het officiële startschot voor de Mama bus 2.0 zal worden gegeven in het bijzijn van de verschillende betrokken partners en de regional medical officer. Dat vraagt om wat presentjes, die natuurlijk ook een plekje in de koffer moeten krijgen. Is die to do-lijst ongemerkt toch weer een stukje langer geworden...

Het concrete reisschema krijgt intussen vorm. Data zijn geprikt, verblijven geregeld, vluchten geboekt en betrokkenen uitgenodigd. Het lijkt nog ver weg, maar over minder dan 2 weken, op 10 oktober, vliegen Anna Lied en ik (namens Stichting Mount Meru) en Suus (namens Stichting Driving Nurses) naar Tanzania. We sturen dan weer een berichtje.

Ik ga op reis en neem mee…