Veronika Tarimo is al vijf jaar aan Stichting Mount Meru verbonden. In 2019 kon ze dankzij onze steun de lokale echo-opleiding volgen. In december 2020 nam zij het mobiele echotoestel Lumify op de Mamabus in Moshi in gebruik. Sindsdien hebben vrouwen in de buitengebieden toegang tot zwangerschapsechografie. En ze heeft niet stilgezeten: naast een aanvullende echotraining vanuit de stichting doet zij zelf ook het nodige om zich verder te bekwamen.

Eind oktober begint Veronika aan de eenjarige opleiding tot ‘registered nurse’. Momenteel is zij ‘enrolled nurse’. Het is een beetje te vergelijken met doorgroeien van MBO- naar HBO-verpleegkundige. Om haar tijdelijk te vervangen op de Mamabus is een nieuwe verpleegkundige aangenomen. Helaas kan deze geen echo’s maken en is het momenteel heel lastig om kandidaten toegelaten te krijgen tot de lokale echo-opleiding. Gelukkig blijft Veronika in de weekenden echospreekuur houden en kan ze haar vervanger wellicht de basisbeginselen bijbrengen.

De Lumify doet nog altijd trouw dienst op de Mamabus. Onlangs liet de bijbehorende tablet het echter afweten, maar gelukkig kon Veronika het echotoestel ook aansluiten op haar mobiele telefoon. Het is weliswaar lastiger om de beelden op zo’n klein scherm te beoordelen, maar ze kon in elk geval gewoon echo’s blijven maken. Dankzij de hulp van enkele vrienden van de Stichting vonden we intussen een goede nieuwe tablet, die in september al naar Tanzania gaat.

Dat mobiele echografie in de outreach echt verschil maakt, bleek ook recent weer uit een casus die Veronika deelde in de groepsapp voor echoscopisten die we begeleiden. Bij een zwangerschap van 34 weken wist ze een anencefalie te ontdekken. Dit is een ernstige stoornis waarbij de grote en kleine hersenen niet of nauwelijks zijn aangelegd. Door Veronika’s opmerkzaamheid kon de zwangere vrouw tijdig doorgestuurd worden naar een gespecialiseerd centrum.

Stichting Mount Meru is trots op Veronika en blij dat we dankzij ieders inspanningen mobiele zwangerschapsechografie kunnen blijven aanbieden in de buitengebieden van Moshi.

Hulp die werkt: duurzame samenwerking in Moshi