Kennismaking met Veronika, onze 2-de kandidaat

Veronika, onze tweede kandidaat, is afgelopen maandag 15 april 2019 met de echocursus begonnen. We wilden haar graag beter leren kennen, zodat we haar de komende tijd vanop afstand waar nodig kunnen begeleiden en ondersteunen. Saja liep een aantal dagen met haar mee en praat ons bij:

Vorige week vaccineerde nurse-midwife Veronika 11- en 12-jarige meisjes op scholen in de omgeving van Moshi tegen HPV, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Die ziekte komt veel voor in Oost-Afrika. Malawi gaat aan kop, gevolgd door Tanzania en Kenia. Jaarlijks zijn er 7300 gevallen van baarmoederhalskanker in Tanzania, waarvan de helft laattijdig wordt gediagnosticeerd.

Het bezoek aan de scholen was een hele belevenis. De meisjes duwden en trokken, want niemand wilde als eerste aan de beurt zijn voor de prik. Ook het bezoek van de mzungu (blanke) zorgde voor de nodige opwinding.

De jeep waarmee we rondreisden deed tussendoor ook nog dienst  als ambulance, omdat de eigenlijke ambulance in reparatie was. Daardoor hadden we alle tijd om elkaar persoonlijk te leren kennen. Uiteraard spraken we ook over inhoudelijke zaken zoals de mogelijkheden, beperkingen en uitdagingen van echografie in Tanzania. Met Veronika nam ik het sponsorcontract door en we ondertekenden het.

Veronika lijkt geknipt voor de outreach, ze is enthousiast, zachtmoedig en heeft een spontane, goede interactie met de kinderen en de verantwoordelijken.

 

 

Onze tweede kandidaat!