Zoals we eerder meldden, willen we het project de Mobiele Echoscopist gaan uitvoeren in de buitengebieden van Himo. De vrouwen daar kunnen bij uitstek veel baat hebben bij mobiele echografie. Graag leggen wij hier uit waarom.

In het buitengebied van Himo wonen vooral akkerbouwers en veetelers. Zij verbouwen maïs, bananen, bonen, avocado’s, suikerriet, mango’s en koffie en houden geiten, schapen en koeien. De bevolking bestaat uit een mix van verschillende stammen, waaronder ook de nomadische levende Maasai.

In het gebied zijn er maar enkele verharde wegen. De meeste wegen zijn slecht begaanbare zandwegen die in het regenseizoen in modderpoelen veranderen. In deze gebieden is er vaak geen mobiele telefoon en ook geen mobiel internet beschikbaar. De afstand tot gezondheidsposten is groot en de transportmiddelen waarover men beschikt, zijn beperkt.

De kans op zwangerschapscomplicaties in deze gebieden is groot. Door de afstand tot gezondheidsposten vinden doorgaans geen standaard zwangerschapscontroles plaats. Vrouwen melden zich pas bij complicaties en doen dit vaak pas laat.

In de lokale gezondheidsposten ontbreekt vaak de apparatuur om diagnoses te kunnen stellen, waardoor zwangere vrouwen vaak naar gespecialiseerde centra verwezen moeten worden. Die liggen vaak op grote afstand, de weg ernaartoe is een uitdaging en het benodigde geld is niet altijd voorhanden. Eer de benodigde middelen zijn ingezameld, is het vaak al te laat.

Geen van de 3 gezondheidscentra en meer dan 30 gezondheidsposten in de buitengebieden van Himo biedt op dit moment zwangerschapsecho’s aan. Er zijn geen echotoestellen beschikbaar en geen goed opgeleide echoscopisten die ermee zouden kunnen werken. Van het mobiele echoprogramma dat Stichting Mount Meru en het Himo Health Center willen opzetten, zullen dan ook de zwangere vrouwen in meer dan 60 dorpen profiteren!

Mobiele Echoscopist in Himo (3): voor deze vrouwen doen we het