Het is zondag en we zijn al vroeg op pad in de buitengebieden van Karatu, het toekomstige projectgebied van de Mamabus. Vandaag bezoeken we de gezondheidspost Endallah. We hebben het kleurrijke Karatu nog maar net verlaten of de raampjes van de Landrover moeten al dicht, want de auto is volledig in een stofwolk gehuld. 

De hobbelige weg naar de gezondheidspost is met een jeep als de onze al een aardige uitdaging. Laat staan voor de lokale vrouwen, die achterop een motor, in een tuktuk of in een lokaal busje deze route moeten afleggen. In het regenseizoen, wanneer alles in een grote modderpoel verandert, moet dit al helemaal een huzarenstukje zijn. En dat als hoogzwangere…

We rijden door uitgestrekte velden waar boeren hun oogst binnenhalen. We zien een ossenwagen in een door erosie ontstane diepe greppel kiepen en stoppen even om de eigenaar weer op pad te helpen. We passeren steeds meer groepjes lachende kinderen in uniform en fietsers in zondagse kleren: ze zijn onderweg naar de lokale kerk die naast de gezondheidspost ligt. Als we de afslag naar de post nemen, zijn vrolijke gospelklanken het eerste wat we horen.

Bij aankomst vallen meteen de vele wachtenden op de bankjes voor de kliniek op. Ze zijn veelal naar hier gekomen achter op de motorfiets, getuige de bonte collectie motorfietsen die onder een grote boom staan geparkeerd. De chauffeurs ervan slaan ons met nieuwsgierige blikken gade.

Intussen is dr. Heriel aangekomen en leidt ons rond in het nieuwe moeder- en kindcentrum naast de kliniek. We zijn onder de indruk van het mooie, ruim opgezette centrum met de nodige faciliteiten. Dit alles werd gerealiseerd met steun van de Vlaamse stichting Misingi  en Vincent van Baelen, docent aan de Thomas More Hogeschool in Turnhout.

Gezondheidspost Endallah is een goede plek om te bevallen voor vrouwen met ongecompliceerde zwangerschappen. Maar zodra er complicaties optreden, en zeker als deze zich laattijdig of onverwacht voordoen, dan wordt het hier wel spannend. Door de afstand en de staat van het wegennet is het niet zo evident om een zwangere tijdig naar het Lutheran ziekenhuis te vervoeren voor specialistische hulp.

Daarom zien wij hier goede kansen om met echografie extra gezondheidswinst te behalen. Door echografie kunnen zwangerschapscomplicaties eerder en beter in kaart worden gebracht. Hierdoor kan beter en sneller ingeschat worden of en wanneer een zwangere het best verwezen kan worden naar het Lutheran ziekenhuis.

Door de Mamabus uit te rusten met mobiele echografie kunnen niet alleen de zwangeren die de gezondheidspost bezoeken gescreend worden, maar kunnen ook vrouwen in de (verre) omtrek bereikt worden die anders vanwege de afstand niet naar hun zwangerschapscontroles zouden komen.

Stofhappend en knagend op een stuk suikerriet hobbelen we terug naar Karatu. We hebben een goed beeld gekregen van de kansen en veel energie om deze te benutten. We vertrouwen hierbij op onze solide, stapsgewijze aanpak. Dat deze vruchten voortbrengt, leest u in het volgende blog.

Karatu (2): kansen in beeld