Na een vruchtbaar weekend in Karatu is het tijd voor een lange roadtrip naar de voet van de Kilimanjaro. Onderweg genieten we van mooie vergezichten, boeiende taferelen langs de weg en rode bananen. In Arusha stoppen we voor een lekker lokaal geproduceerd bakje troost en praten we bij met Eunice. 

Zij heeft in de afgelopen maanden namens Stichting Mount Meru en Driving Nurses een veldonderzoek gedaan in de buitengebieden van Himo. Zo kregen we zicht op wat een Mamabus met mobiele echografie in die regio zou kunnen betekenen. In het gesprek krijgen we een nog gedetailleerder beeld dan uit het rapport, uitermate nuttig als voorbereiding voor ons bezoek aan Himo, waar we later meer over zullen vertellen.

Van Arusha rijden we door naar Moshi. Zodra de wolken wat open gaan, zien we Mount Meru in volle glorie aan onze linkerhand. Wegwerkzaamheden zorgen voor het nodige oponthoud en het is dan ook al laat in de middag als we onze intrek nemen in ons hotel in Moshi. Hoewel wie hier echt aan de voet van de Kilimanjaro zitten, is er van de giant of Africa nog geen spoortje te zien.

Veel tijd om op te frissen hebben we niet, want we zijn al rijkelijk laat voor onze afspraak met Agnes in KCMC, het opleidingsziekenhuis voor echoscopisten. We verontschuldigen ons voor ons gebrek aan Nederlands stiptheid. Zo leren we dat African time wellicht veel vaker het gevolg is van onvermijdelijke omstandigheden, dan van een bewuste keuze.

Agnes is verpleegkundige en verloskundige en heeft ook een echodiploma en echo-ervaring. Ze werkt in het KCMC ziekenhuis en heeft hier ervaring opgedaan in het begeleiden van studenten. We zijn onder de indruk van haar persoonlijkheid en motivatie. Daarnaast is ze er zeer op gebrand om bij te leren. We bieden haar de mogelijkheid aan om een gesponsorde hands-on training bij onze opleider Regina in Tabora te volgen. Deze grijpt ze met beide handen aan: ze vraagt meteen wanneer ze kan gaan! We hopen dat Agnes in de toekomst ook een rol kan krijgen op de Mamabus van het TPC ziekenhuis hier in Moshi en/of als opleider in de regio.

Het is nog maar half zeven 's avonds als de duisternis in snel tempo invalt. Tanzania ligt net onder de evenaar, dag en nacht zijn hier even lang en er is weinig straatverlichting. Als schimmen banen we ons een weg tussen talloze stalletjes met koopwaar en door het chaotisch verkeer en de kriskras bewegende mensenmassa. Bij een lokaal tentje aan een rustige zandweg bestellen we pizza’s. We proosten op een productieve dag met een Kilimanjaro, een beroemd lokaal bier van lokale ingrediënten en het kristalheldere water van het dak van Afrika -  de berg die zich vandaag helaas niet liet zien.

Moshi (1): investeren in de toekomst!