verbetert moeder- en kindzorg in Afrika
Voor ons als Stichting brengt het werken in Tanzania de nodige uitdagingen met zich mee: veranderingen in de structuur van de lokale echo-opleiding en het beperkte aantal opleidingsplaatsen maken dat we op dit moment minder echoscopisten kunnen opleiden dan we zouden willen.
De ‘core business’ van onze Stichting is het opleiden van Tanzaniaanse zorgverleners in de echografie. Hiervoor hebben we een solide traject uitgezet waarbij kandidaten eerst de officiële lokale basisopleiding volgen (ons project ‘adopteer een echoscopist’). Vervolgens bieden we een reeks hands-on trainingen aan waarin zij zich specialiseren in de zwangerschapsechografie. Tot slot kijken we of de kandidaat ingezet kan worden als mobiele echoscopist in de buitengebieden (ons project ‘mobiele echoscopie’). Waar nodig voorzien we in mobiele echo-apparatuur en bekwamen we de echoscopist in risicoselectie. Hoogrisicozwangerschappen op tijd opsporen en doorsturen is immers waar we het allemaal voor doen.
Ook bij het werken in Tanzania als Stichting hebben we te maken met een aantal ‘risico’s’. Op papier kan je prachtige plannen en doelen hebben, maar de praktijk is soms weerbarstiger. Zo was de enige korte basisopleiding van het land (in Moshi) van eind 2020 tot in het begin van 2023 gesloten vanwege een herziening van het curriculum. Daarna bleek de opleiding van 3 maanden verlengd te zijn naar een jaar. Dit betekent meer kosten, maar ook dat onze kandidaten langer gemist moeten worden op hun werkplek. Daarnaast worden er jaarlijks maar 10 tot 15 studenten toegelaten terwijl de vraag groot is. Dit jaar hebben zich drie kandidaten van de Stichting aangemeld in Moshi, maar helaas werd geen van hen geselecteerd. Intussen is er wel een nieuwe opleiding bijgekomen in Dodoma, in Centraal-Tanzania. Een van onze kandidaten is nog in de running voor een plekje daar.
De beperkte lokale opleidingscapaciteit, de langere opleidingsduur en beperkte toelating vertragen helaas het tempo waarin wij verloskundigen kunnen opleiden in de echografie. Daarom hebben we in onze nieuwe missie en visie een meersporenaanpak geformuleerd. We hopen dat die sporen samen kunnen komen in het project ‘skillslab’. Na bijna 10 jaar ervaring in Tanzania weten we dat we daarvoor vaak op meerdere borden tegelijk moeten schaken. Daarom kan het zijn dat u soms een tijdje niets hoort over een project omdat er geen vooruitgang is, waarna alles wat later weer weer in een stroomversnelling raakt. Dat is de dynamiek van werken in Tanzania, waarin wij steeds beter leren meebewegen.